G Suite Privacy

Als er ÈÈn onderwerp is waar wij vaak vragen over krijgen, dan is het wel het onderwerp privacy en Google.

Dit is dan ook de reden dat we een aparte pagina hiervoor hebben gemaakt. Wil je liever de pagina van Google zelf bezoeken over privacy en veiligheid? Dat kan. Wij geven je graag een samenvatting.

De kern van het privacy beleid van Google is het volgende: jij blijft de eigenaar van jouw data. En dit is de juridische grondslag die verklaart waarom Google een ander geen toegang mag geven tot jouw data. De data is eenvoudigweg niet van Google zelf. Google faciliteert het vasthouden van je data, maar het eigendom blijft bij jou. Natuurlijk zijn er uitzonderingen op deze hoofdregel en daar gaat Google op de volgende manier mee om.

Meer dan eens krijgen wij de vraag of de Amerikaanse overheid bij je gegevens kan komen. Nu is dat technisch gezien niet onmogelijk, echter moet er aan de volgende drie voorwaarden in het geval van de Patriot act (die inmiddels al weer vervangen is) voldaan worden:

  1. De betreffende organisatie moet in het eigen land als terroristische organisatie aangemerkt worden
  2. De betreffende organisatie moet in Amerika als terroristische organisatie aangemerkt worden.
  3. Een federale rechter (dat is het hoogste orgaan) moet toestemming hebben gegeven.

En pas dan, en alleen dan, zal Google aan jou aangeven dat er een verzoek tot toegang tot jouw data aangevraagd is. Je zult begrijpen dat punt 1 voor de grootste blokkade zal zorgen. Het gedetailleerde verhaal hieromtrent met alle mogelijke andere opvraag-scenario's, kun je hier vinden.

Er zijn twee soorten Google accounts. Gmail en G Suite (voorheen Google Apps). Gmail is bedoeld voor een individu en G Suite is bedoeld voor een organisatie.

Overeenkomst type 1 - geen SLA

  • Gmail - gratis

Overeenkomst type 2 - wel SLA

  • G Suite Basic (voorheen: Google Apps for work) - betaald
  • G Suite Business (voorheen: Google Apps Unlimited) - betaald
  • G Suite Education (voorheen: Google Apps for Education) - gratis onder voorwaarden
  • G Suite Non Profit (voorheen: Google Apps for Non-Profit) - gratis onder voorwaarden

Alle G Suite versies hebben dus dezelfde SLA (Service Level Agreement) overeenkomst. Dus of je nu een Freelancer bent, Moortgat, Laurens, WorldPressPhoto of Coolblue, iedereen heeft dezelfde Google SLA overeenkomst. Google maakt geen onderscheid in bedrijfsgrootte. Er geen zijn ëenterpriseí versies. Er is 1 type overeenkomst die gebruikt word in alle G Suite versies. Thatís it. Wel zo eenvoudig en overzichtelijk natuurlijk. De details van het SLA kan je hier vinden.

Zou je de overeenkomst zelf willen doorlezen, geen probleem. Je kunt de hele overeenkomst hier vinden.

Tenslotte heeft Google heeft een uitgebreide pagina met de veelgestelde vragen over privacy gemaakt. Deze kun je hier vinden.

De privacywet GDPR

Vanaf 25 mei 2018 zal er een nieuwe privacywet in werking treden. Dit is de GDPR (General Data Protection Regulation) wet. Deze wet gaat over "de bescherming van natuurlijke personen in verband met de verwerking van persoonsgegevens en betreffende het vrije verkeer van die gegevens". Wil je meer weten over deze wet en wat het voor jou betekent? Dat leggen we je hier graag uit.

Heb je nog andere vragen over je privacy? Laat het ons weten en we beantwoorden ze graag.